субота, 17 листопада 2018 р.

Майстер-клас:
«Лялька-мотанка своїми руками»

   14 листопада у Приютівській  бібліотеці - філії відбувся майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.
   Поділилася своїми знаннями із користувачами бібліотеки член молодіжної ради селища Приютівка А. Данилова. У заході прийняли участь учні Цукрозаводського НВК «ЦХЕТУМ» та користувачі бібліотеки. А директор Цукрозаводського Будинку культури Г.Замараєва також представила свої ляльки – мотанки, та повідала про їхню історію.
   Майстриня на початку майстер-класа ознайомила присутніх  з  історією виникнення та сакральним значенням ляльки-мотанки, її різновидами та технікою виконання. 
   Учасники дізналися, що лялька-мотанка була й іграшкою, й родинним оберегом: захисницею від усіляких хвороб, символом щасливого подружнього життя, берегинею домашнього вогнища… В українській хаті можна було побачити  й ляльку-немовля, що виконувала роль оберегу для маленької дитини, й бабу-берегиню, котра захищала увесь рід, й наречену, головним призначенням якої було привести до хати доброго чоловіка для молодої дівчини.
  Свою назву отримала лялька-мотанка від слова “мотати”  (ляльку слід було мотати з ниток, або з тканини).
   До виготовлення ляльки-мотанки присутні на заході  поставилися сумлінно, вони намагалися виконувати все правильно, і в них вийшли дуже гарні ляльки-мотанки. 
   Сам процес зайняв близько години, які пролетіли непомітно  , але вони принесли  радість і багато щасливих емоцій, спогадів. А ще такі майстер-класи сприяють поглибленню знань про етнічну самобутність українців та допомагають відродити традиції нашого народу.
   Тому ми працівники Приютівської бібліотеки-філії, молодіжна рада селища Приютівки та працівники Цукрозаводського Будинку культури пропонуємо  відвідувати майстер-класи  на різні теми для всіх бажаючих.










Немає коментарів:

Дописати коментар